De fiets van de zaak aantrekkelijker

Een werkgever kan een (elektrische) fiets (of een speed-pedelec) ter beschikking stellen aan een werknemer. De fiets blijft dan eigendom van de werkgever. Met ingang van 1 januari 2020 is de fiscale regeling voor de “fiets van de zaak’ veranderd. Het is voor werkgevers gemakkelijker geworden hun werknemers te laten profiteren van een fiets van de zaak.
 
Tot 1 januari 2020 was de fiets van de zaak onbelast als die door de werknemer alleen gebruikt werd voor zakelijke kilometers of voor woon-werkverkeer. Bij privégebruik werd de waarde in het economisch verkeer van het privégebruik belastbaar loon van de werknemer. Dat betekent ook dat een kilometerregistratie moest worden bijgehouden.
 
Vanaf 1 januari 2020 is de regeling een stuk eenvoudiger. Vanaf die datum telt de werkgever 7% van de consumentenadviesprijs van de fiets en accessoires (inclusief omzetbelasting) bij het loon van de werknemer en daarover betaalt de werknemer dan belasting. In de praktijk gaat het om een paar tientjes per jaar. De werkgever mag er ook voor kiezen de bijtelling voor zijn rekening te nemen. Dat kan door gebruik te maken van de vrije ruimte in de werkkostenregeling. In dat geval hoeft de werknemer helemaal geen belasting te betalen voor de fiets van de zaak.
 
De werknemer mag nu de fiets van de zaak fiscaal onbeperkt privé gebruiken.
 
Een werknemer met een fiets van de zaak is niet verplicht om met de fiets naar het werk te gaan. Indien de werknemer met het openbaar vervoer of de auto naar het werk reist, dan mag de werkgever voor die kilometers een onbelaste kilometervergoeding geven. Dit geldt ook als een werknemer met een fiets van de zaak naar het station rijdt en verder met het openbaar vervoer reist. De kosten voor het reizen met het openbaar vervoer mogen dan onbelast worden vergoedt.
 
De nieuwe regeling moet het aantrekkelijk maken om met de fiets naar het werk te gaan. Dat heeft een gunstig effect op de filedruk, levert een belangrijke bijdrage aan het terugdringen van de klimaat en luchtvervuilingsproblematiek en heeft een positief effect op de gezondheid.
 

Posted in Belastingadvies.