Het jaar 2025 komt snel dichterbij, en het is belangrijk om te weten welke fiscale acties vóór het einde van 2024 nog genomen kunnen worden, en welke juist beter tot volgend jaar kunnen worden uitgesteld. Door nu strategisch te handelen, kunt u inspelen op de wijzigingen die in 2025 plaatsvinden.
In dit artikel hebben wij de belangrijkste fiscale tips en aandachtspunten voor zowel u als voor uw organisatie op een rij gezet. De selectie is gebaseerd op het Belastingplan 2025, dat op 14 november 2024 door de Tweede Kamer is aangenomen. De Eerste Kamer stemt over het pakket op 17 december 2024. Daarnaast worden ook tips besproken die voortkomen uit eerdere wetsvoorstellen, goedkeuringen en beleidsbesluiten die relevant zijn voor het komende jaar.
Box 1: Middeling
Middelingsregeling voor 2022-2024: Laatste kans om belastingteruggave te ontvangen
De middelingsregeling is per 2023 afgeschaft, maar voor de jaren 2022-2024 kunt u nog profiteren van deze regeling. Hiermee kan het gemiddelde inkomen over drie aaneengeschakelde jaren worden berekend, en als het gemiddelde belastingtarief lager is, kan er belasting worden terugontvangen.
Actietip: Maak gebruik van de middelingsregeling voor het laatst over de jaren 2022-2024, voordat deze regeling niet meer beschikbaar is.
Box 2: Dividenduitkeringen
Het uitkeren van dividend
In box 2 wordt inkomen uit aanmerkelijk belang, zoals dividend, momenteel belast in twee schijven. Tot 67.000 euro (of 134.000 euro voor fiscale partners) geldt een belastingtarief van 24,5%, en voor het meerdere wordt 33% geheven. Vanaf 2025 wordt echter het hogere tarief van 33% verlaagd naar 31% voor inkomens boven 67.804 euro. Dit biedt mogelijkheden om belasting te besparen bij dividenduitkeringen in 2025.
Actietip: Overweeg om in 2024 al dividend uit te keren tot 67.000 euro om te profiteren van het lagere tarief in de eerste schijf.
Lenen van de BV: wees voorzichtig met schulden boven 500.000 euro
Voor directeur-grootaandeelhouders (DGA’s) geldt dat schulden aan de eigen BV van meer dan 500.000 euro als dividend worden behandeld, en dus belast worden in box 2 tegen tarieven van 24,5% en 33%. Dit geldt met uitzondering van schulden die verband houden met de eigen woning.
Actietip: Het kan voordelig zijn om leningen boven deze grens af te bouwen vóór 31 december 2024.
Box 3: Wijzigingen voor eigenwoningschuld en beleggingen
Keuze tussen box 1 en box 3 voor eigenwoningschuld
Wanneer de hypotheekrente laag is, kan het fiscaal voordelig zijn om de eigenwoningschuld in box 3 onder te brengen, in plaats van box 1. Dit kan voordeel opleveren door de lagere renteaftrekken in box 1 en de gefaseerde afschaffing van de aftrek wegens geen of geringe eigenwoningschuld (wet Hillen).
Actietip: Overweeg de mogelijkheden om de eigenwoningschuld in box 3 onder te brengen om belasting te besparen.
Beleggingen onderbrengen in een BV of VBI
Afhankelijk van uw vermogen kan het voordelig zijn om beleggingen onder te brengen in een BV (box 2) of een VBI (vrijgestelde beleggingsinstelling). Dit kan belastingvoordelen opleveren, zoals de vrijstelling van vennootschapsbelasting voor een VBI.
Actietip: Overweeg beleggingen onder te brengen in een BV of VBI, afhankelijk van het rendement en de omvang van uw vermogen.
Rechtsherstel in box 3: aanvragen en mogelijkheden
Voor alle aanslagen vanaf 2021 is er recht op rechtsherstel door het zogenoemde kerstarrest van de Hoge Raad. Is het werkelijke rendement lager dan het forfaitaire rendement, dan kan aanvullend rechtsherstel worden verkregen. Dit kan door het formulier ‘Opgaaf Werkelijk Rendement’ (OWR) in te vullen, dat medio 2025 beschikbaar zal komen.
Actietip: Controleer of u in aanmerking komt voor rechtsherstel en dien indien nodig een verzoek in.
Vrijstelling voor groene beleggingen in box 3
De vrijstelling voor groene beleggingen in box 3 wordt per 1 januari 2025 verlaagd van 71.251 euro (142.502 euro voor fiscale partners) naar 26.312 euro (52.624 euro voor fiscale partners). Daarnaast wordt de heffingskorting groene beleggingen verlaagd van 0,7% naar 0,1% van het werkelijk in box 3 vrijgestelde bedrag aan groene beleggingen.
Actietip: Overweeg om vóór 1 januari 2025 te investeren in groene beleggingen om nog gebruik te maken van de hogere vrijstelling.
Bedrijfsopvolging: maak tijdig gebruik van de fiscale faciliteiten
De bedrijfsoverdracht plannen
De fiscale regels rondom bedrijfsopvolging zullen de komende jaren veranderen. De 100%-vrijstelling in de schenk- en erfbelasting gaat gelden voor ondernemingsvermogen met een waarde tot 1,5 miljoen euro. Bovendien zal het vrijstellingspercentage voor vermogens boven deze grens dalen van 83% naar 75%. Er wordt ook een minimumleeftijd voor de opvolger ingevoerd.
Daarnaast geldt per 2025 een kortere voortzettingstermijn van drie jaar, in plaats van vijf jaar. Het is daarom essentieel om tijdig na te denken over de bedrijfsoverdracht en de fiscale gevolgen van deze veranderingen.
Actietip: Plan uw bedrijfsoverdracht goed en maak gebruik van de fiscale faciliteiten vóór de nieuwe regels in 2025 van kracht worden.
Let op de afschaffing van de beleggingsmarge in de BOR/DSR
Per 1 januari 2025 vervalt de beleggingsmarge in de BOR/DSR, wat betekent dat beleggingsvermogen niet meer automatisch onder de bedrijfsopvolgingsfaciliteiten valt. Het is belangrijk om nu al te bepalen welk vermogen wel of niet als ondernemingsvermogen kwalificeert.
Actietip: Zorg ervoor dat u precies weet welke middelen kwalificeren als ondernemingsvermogen en bereid uw bedrijf goed voor op de afschaffing van de beleggingsmarge.
Strengere regels voor gemengd gebruik van bedrijfsmiddelen
Bedrijfsmiddelen die zowel zakelijk als privé gebruikt worden, kwalificeren vanaf 2025 alleen nog als ondernemingsvermogen voor de BOR/DSR als ze daadwerkelijk binnen de onderneming worden gebruikt. Dit geldt voor vermogensbestanddelen van meer dan 100.000 euro die minder dan 90% zakelijk worden gebruikt.
Actietip: Controleer het gebruik van bedrijfsmiddelen en zorg ervoor dat alleen daadwerkelijk zakelijk gebruikte middelen als ondernemingsvermogen worden aangemerkt.
Loonheffingen : schijnzelfstandigheid
Voorkom schijnzelfstandigheid
Organisaties die zzp’ers inhuren, krijgen per 1 januari 2025 meer verantwoordelijkheid in het beoordelen van de arbeidsrelatie met de zzp’er, vooral in het kader van de Wet deregulering beoordeling arbeidsrelatie (Wet DBA). De handhaving van deze wet werd de afgelopen jaren opgeschort, maar per 1 januari 2025 wordt dit moratorium opgeheven. Dit betekent dat organisaties vanaf dat moment strenger moeten kijken naar hun relaties met zzp’ers, vooral bij kwaadwillendheid of het niet opvolgen van aanwijzingen. In 2026 treedt de Wet Verduidelijking Beoordeling Arbeidsrelaties en Rechtsvermoeden in werking. Zorg ervoor dat uw organisatie goed geïnformeerd is over deze veranderingen.
Actietip: Controleer de arbeidsrelaties met zzp’ers en zorg ervoor dat de contracten voldoen aan de richtlijnen van de Wet DBA. Dit helpt schijnzelfstandigheid te voorkomen en minimaliseert de risico’s van belastingheffing per 1 januari 2025.
Vennootschapsbelasting: fiscale planning
Besparen op Belasting met een Gift vanuit de BV
Een grote gift vanuit uw BV aan een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI) of een Sociaal Belang Behartigende Instelling (SBBI) kan onder voorwaarden aftrekbaar zijn in de vennootschapsbelasting. Als de gift vóór 1 januari 2025 wordt gedaan, wordt deze niet aangemerkt als een uitdeling, waardoor geen box 2-heffing of dividendbelasting verschuldigd is.
Actietip: Overweeg om vóór 1 januari 2025 een gift te doen en zo belasting te besparen.
Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA)
Maak optimaal gebruik van de KIA door uw zakelijke investeringen vóór 1 januari 2025 te doen. De KIA biedt belastingvoordeel voor bedrijfsmiddelen tussen de € 2.800 en € 387.580.
Actietip: Maak een overzicht van uw geplande investeringen en controleer of ze binnen deze grens vallen, zodat u extra belastingaftrekken kunt realiseren.
Voorkom de desinvesteringsbijtelling
Wees alert bij het verkopen of afstoten van bedrijfsmiddelen. De desinvesteringsbijtelling houdt in dat belastingaftrekken van eerdere investeringen worden teruggevorderd. Verkoop geen bedrijfsmiddelen met hoge afschrijvingen of belastingvoordeel voordat u de desinvesteringsbijtelling in overweging hebt genomen.
Actietip: Plan uw desinvesteringen zorgvuldig om onverwachte belastingverplichtingen te voorkomen.
Werkkostenregeling (WKR)
Gebruik de vrije ruimte in de Werkkostenregeling maximaal door vergoedingen en verstrekkingen goed te administreren. De vrije ruimte is een percentage van de loonsom van uw organisatie. Zorg ervoor dat u vergoedingen zoals geschenken, telefoons of laptops juist verwerkt in uw administratie om belastingheffing te voorkomen.
Houd rekening met wijziging kwalificatie open CV
Vanaf 1 januari 2025 worden de meeste commanditaire vennootschappen (CV’s) fiscaal transparant. Dit betekent dat de commanditaire vennoten rechtstreeks in de belastingheffing worden betrokken voor de inkomsten- en vennootschapsbelasting. De wetgever heeft overgangsbepalingen geïntroduceerd, die per 1 januari 2024 van kracht zijn. Het is belangrijk om te controleren of u nog gebruik kunt maken van deze overgangsbepalingen om de fiscale gevolgen te beperken.
Actietip: Evalueer de wijziging van de kwalificatie van commanditaire vennootschappen (CV’s).
Overdrachtsbelasting: startersvrijstelling
Benut verruiming startersvrijstelling
Huizenkopers tussen de 18 en 35 jaar kunnen tot 1 januari 2025 profiteren van de startersvrijstelling in de overdrachtsbelasting. Per 1 januari 2025 wordt de vrijstelling verhoogd naar een aankoopbedrag van 525.000 euro, in plaats van 510.000 euro. Het kan voordelig zijn om de aankoop van een woning met een waarde tussen deze bedragen uit te stellen naar 2025.
Actietip: Stel de aankoop van een woning uit tot 2025 om te profiteren van de verhoogde startersvrijstelling in de overdrachtsbelasting.
Mobiliteit: BPM-vrijstelling en subsidies
Verlies BPM-vrijstelling voor bestelauto’s
Per 1 januari 2025 vervalt de BPM-vrijstelling voor bestelauto’s die door ondernemers worden aangeschaft (grijskentekenregeling). Als uw organisatie gebruik wil maken van deze regeling, moet de bestelauto voor 1 januari 2025 op kenteken staan.
Actietip: Koop een bestelauto vóór 1 januari 2025 om nog gebruik te maken van de BPM-vrijstelling.
Subsidie voor elektrische auto’s
Als particulier kunt u tot 1 juli 2025 profiteren van de Subsidieregeling Elektrische Personenauto’s Particulieren (SEPP), die subsidie biedt voor de aanschaf van nieuwe en gebruikte volledig elektrische auto’s. Dit geldt ook voor ondernemers via de Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto’s (SEBA), die eindigt op 31 december 2024.
Omzetbelasting: vastgoed en diensten
Btw-wijziging voor vastgoed
Per 1 januari 2025 verandert de btw-behandeling van servicekosten in vastgoedtransacties. Dit kan gevolgen hebben voor uw btw-administratie, dus het is raadzaam om tijdig te controleren welke servicekosten onder de gewijzigde regels vallen.
Actietip: Evalueer de btw-behandeling van servicekosten binnen huurovereenkomsten
Btw-wijziging voor digitale diensten
Met ingang van 1 januari 2025 wijzigen de btw-regels voor digitale evenementen en diensten. De btw wordt verschuldigd in het land waar de afnemer is gevestigd. Dit betekent dat ondernemers in deze sectoren moeten nagaan waar hun klanten zich bevinden en hoe dit de btw-aangifte beïnvloedt.
Heeft u na het lezen van dit artikel nog vragen of behoefte aan verder advies? Neem dan contact op met onze adviseurs. Met onze aanpak van “Orde op zaken – zaken op orde” zorgen wij ervoor dat uw situatie duidelijk wordt en alles optimaal geregeld is.